Music Player

marți, 14 februarie 2012

Valentine’s Day !


Interviu cu Ieromonahul Savatie Bastovoi

- Parinte, pe timpul studentiei dvs, iubirea avea o zi, o sarbatoare?
- Nu.

- S-a schimbat modul de a sarbatori iubirea odata cu imprumutarea Valentine’s Day?
- Eu cred că s-a schimbat modul de a intelege iubirea.

- Pe la mall-uri, prin cluburi de noapte, tinerii fac spectacol din a se casatori pentru o zi… De unde credeti ca vine această dorinta acerba a cuplurilor de a se expune, de a se casatori in public, chiar daca o fac de forma, in aceasta zi?
- Cred ca face parte din propaganda mondiala impotriva casatoriei. Acestea sunt scenete penibile menite sa arunce in derizoriu ideea de familie si valorile pe care le presupune. Cei care participa la ele trebuie sa fie constient că astfel isi bat joc de parintii care i-au nascut.

- De ce se prind atat de bine de noi aceste sarbatori straine, cum e si cea a iubirii?
- N-ar fi prins daca nu ar fi fost finantate puternic. In aceste sarbatori se investesc bani care ar putea salva de la criza sute de guverne din intreaga lume. Si totusi cineva prefera sa le investeasca anume astfel. De ce? Raspunsul la aceasta intrebare tinerii care sunt folositi astazi in aceasta manipulare globala il vor afla peste zece ani. Iar multi nu-l vor mai afla deloc, pentru ca vor deveni victime pentru totdeauna.

- In secolul XXI, oamenii se iubesc altfel decat pe vremea bunicilor nostri? Tehnologiile, ce parte de vina au?
- Odinioara iubirea era un lucru sfant. Perechea, celalalt, era cautarea si descoperirea vietii. Tehnologiile au aruncat in derizoriu insasi emotia cautarii si a intalnirii. Tanarul de azi are, prin retelele de socializare, iubirea oferita in forma de marfa. Omul nu trebuie sa fie o marfa. Acesta e ultimul stadiu al decaderii conditiei umane.

- Si totusi, se pare ca nimeni nu ne poate scoate din gene dorinta de iubire “până la moarte”, familie, stabilitate. Filmele “de Oscar”, desi mai putine, mai au la bază iubirea traditională, cat va mai dura?
- O vor scoate. Pentru multi aceste simtaminte nu mai sunt acceptabile si accesibile. Sunt cel putin cateva filme de Oscar care au la baza iubirea “netraditională”. Acesta este noul trend. Asteptati cativa ani si o sa vedeti ca filmele cu cupluri homosexuale vor fi cel putin la fel de multe ca cele traditionale.

- Va rog sa faceti un portret a lui Romeo si Julieta zilelor noastre, sa-i numim chiar Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana, daca acceptati. Cum sunt ei astazi?
- Imi este destul daca Romeo este barbat si Julieta femeie. Daca Romeo nu a facut transplant de sex si Julieta nu e travestit, de-acuma e bine, avand in vedere tendintele lumii in care traim.

- Va multumesc.

(interviu de Liuba Lupasco)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu